UNESCO Dünya Miras Listesi "Buyrun listeye beraber bakalım."

UNESCO Dünya Miras Listesi

BURSA VE UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ
2014 yılında yapılan Dünya Miras Komitesi 38. Dönem Toplantısında "BURSA VE CUMALIKIZIK: OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN DOĞUŞU" Orhan Gazi Küliyesi ve çevresini kapsayan Hanlar Bölgesi, 1. Murad (Hüdâvendigar) Külliyesi, 1. Bayezid (Yıldırım) Külliyesi, 1. Mehmed (Yeşil) Külliyesi, 2. Murad (Muradiye) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü Unescon Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.

UNESCO Dünya Miras Listesi

ORHAN GAZİ KÜLLİYESİ
Bursa'nın fethi sonrasında şehrin surları dışında inşa edilmiş olması ile yeni yaşam alanlarının oluşturulmasının ilk örneklerindendir. 1339-1340 yıllarında inşa edilmiş olan külliyenin camisi, hanı ve türbesi günümüze ulaşmıştır. 

HÜDAVENDİGAR KÜLLİYESİ
1363-1366 yılları arasında inşa edilmiş olan külliye yapıları günümüze orijinal hallerini koruyarak ulaşmışlardır. Cami, türbe, medrese, imarethane, çeşme ve hamam günümüzde külliye sınırlarında yer alan ve günümüze ulaşan yapılardır.

UNESCO Dünya Miras Listesi

YILDIRIM KÜLLİYESİ
Yıldırım Bayezid tarafından 1390 yılında yapılmaya başlanmıştır. Külliyenin camisi, hamamı, medresesi, türbesi ve darüşşifası günümüze kadar gelebilmiştir. Yıldırım Bayezid burada bulunan türbesindedir. 

YEŞİL KÜLLİYE
15. yüzyılda Çelebi Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Şehrin simge yapılarından olan "Yeşil Cami ve Yeşil Türbe" külliyenin ana unsurlarındandır. Külliye yapılarından olan: Cami, medrese, imaret, türbe ve hamam günümüze kadar gelebilmiştir. Medrese, Türk - İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet vermektedir.

UNESCO Dünya Miras Listesi
MURADİYE KÜLLİYESİ
Fatih Sultan Mehmed'in babası Sultan 2. Murad tarafından Bursa'da inşa ettirilmiş olan son padişah külliyesidir. Cami, imaret, hamam, medrese ve türbeler günümüze kadar ulaşmıştır. Türbe sayısının fazlalığı buranın "Türbeler Topluluğu" ismi ile anılmasına sebep olmuştur.
 
HANLAR BÖLGESİ
Şehrin 1326 yılında fethedilmesi ile birlikte yapılmaya başlanan hanlar ile ticari hayat gelişmiş ve şehrin zenginleşmesinde pay sahibi olmuştur. Orhan Gazi döneminde yapılan Emir Han ve sonrasında inşa edilen Koza Han, Pirinç Han, Tuz Han, Galle Han, Çukur Han, Fidan Han gibi yapılarla bölge gelişmiştir.
 
CUMALIKIZIK
Uldağ'ın kuzey yamaçlarında kurulu bulunan Kızık köylerinden biridir. Bu köyler: Cumalıkızık, Hamamlıkızık, Fidyekızık, Derekızık, Değirmenkızık, Bayındırkızık ve Dallıkızık köyleridir. Tarihi dokusuyla günümüze ulaşan Cumalıkızık ise listeye giren ender yerlerden biri olarak yerini almıştır.
 
 
Bu yazı Bursa gezi rehberi Bilal Çağatay Erentürk tarafından hazırlanmıştır. Bursa gezilerinizde rehber ihtiyaçlarınızda kendisine ulaşabilir ve Bursa rehberlik hizmeti alabilirsiniz.